NUMARUL 1

REVISTA ELEVILOR DE LA LICEUL ELECTROTOMIS

         
„Turist” prin Timisoara

BASTIONUL CETATII

Pentru noi, cei de astazi, este o realitate: Bastionul, demult, demult, prin anii `30 ai veacului al XVIII-lea, aici se înaltau noile ziduri ale ravelinului depozitului de alimente. Acesta se va transforma în bastionul nr.1 al cetatii: bastionul Maria Therezia de la destinatia initiala (bastionul proviziilor = Proviont Bastel) numele se extinde si asupra pietei din fata si chiar si asupra ultimei parti a strazii Eugeniu de Savoya de azi.
Bastionul este masiv, construit în stil baroc, cu intindere pe patru strazi (Popa Sapca, Proclamatia de la Timisoara, Vasile Goldis si Take Ionescu. Între anii 1758-1790 aici si-a avut resedinta episcopia catolica: unul dintre episcopi Franz Engl, si-a dat obstescul sfârsit între zidurile sale.
În 1870, episcopia se muta în actualul sediu. Aici în Bastion, ramân inginerii militari si depozitele de provizii, apoi începe deschiderea spre lumea exterioara: depozite, magazii, ateliere.
Pe la începutul veacului, aici erau 12 depozite, ateliere, o tipografie si o scoala (a lui Pallegrini), internate scolare, depozite ale teatrului, ba chiar si arhivele statului. Dupa razboi, lucrurile merg cam tot asa.
În 1971/1972 încep lucrarile de reamenajare. Aici sunt adapostite, la etaj, colectiile de etnografie banateana, la parter muzeul tehnic, colectiile vechi ale Bibliotecii Judetene Timis, spatii expozitionale, altele culturale, un restaurant, crama.


Brad Luciana
Cls. a IX-a B