NUMARUL 1

REVISTA ELEVILOR DE LA LICEUL ELECTROTOMIS

CURIOZITATI

I. Cercetând hârtiile si dictionarele României din cele mai vechi timpuri si pâna astazi, constatam ca pe teritoriul patriei noastre gasim mai multe localitati, forme de relief sau ape care poarta acelasi nume.
În mod deosebit este de retinut denumirea legata de capitala patriei Bucuresti. Acest nume îl poarta si alte localitati astfel:
• Bucuresti, sat lânga orasul Husi, pe malul râului Prut, pe soseaua Husi – Tutora
• Bucuresti, comuna lânga Brad (judetul Hunedoara), la o distanta de 10km de orasul Brad pe soseaua care duce spre Almasul Mic
• Bucuresti, nume al satului Erculesti de lânga Râmnicu Sarat, pe soseaua Fatis – Valcele
• Bucuresti din partile Vâlcei
• Bucuresti de pe apa Vedea
• Bucuresti din judetul Braila
• Bucuresti nume a doua dealuri de pe valea râului Cerna din apropierea localitatii Baia de Arama Oltenia
Pe teritoriul patriei noastre au mai existat si alte localitati care au purtat numele de Bucuresti, dar pe care nu le mai întâlnesti decât în documentele foarte vechi.

II. Iasi, fosta capitala a Moldovei, oras vechi cu bogat trecut istoric, nu este singurul care poarta acest nume. Pe teritoriul patriei noastre mai gasim înca patru localitati cu acest nume. Astfel numele de Iasi îl poarta si o comuna care se afla la o departare circa 3km de orasul Târgu Jiu, situata chiar pe soseaua care duce spre Craiova.
Exista o localitate, care se numeste Iasi, pe râul Arges la nord de orasul Pitesti.
Iasi este si un sat lânga Odorheiul Secuiesc la o departare de aproximativ 15km, pe soseaua spre Homorod. si lânga Fagaras se gaseste un stat cu numele de Iasi la o distanta de 10km de comuna Netot, pe soseaua care vine de la Sinca-Veche.

III. Se gasesc mai multe vârfuri de munte cu acelasi nume. De exemplu, în muntii Carpati gasim un vârf cu numele de Pietrosul Mare înalt de 2035m în masivul Rodnei, un vârf Pietrosul înalt de 2102m, în Muntii Calimanilor, un vârf Pietrosul Dornei sau al Bistritei înalt de 1794m. Vârful Pietrosul din Bucegi cu o înaltime de 1923m, Pietrosul din Muntii Maramuresului inalt de 1931m.
De asemenea, pe lânga vârful Omul din Muntii Bucegi înalt de 2507m si vârful Omul din Muntii Bârgaului, mai exista doua vârfuri de munte cu acelasi nume. Unul este vârful Omul, situat la capatul de rasarit al Muntilor Rodnei, înalt de 2135m în apropiere de vârful Inau, iar celalalt este vârful Omul din Muntii Piatra Craiului, care are o înaltime de 2239m fiind cu putin mai mic decât vecinul sau din apropiere „Omul din Bucegi”

IV. Si printre ape gasim unele care poarta acelasi nume. Astfel sunt:
- Bistrita în Moldova, Bistrita în Vâlcea, Bistrita în Transilvania si Bistrita Gorjului
- Cerna în Caras-Severin, Cerna în Dobrogea de nord, Cerna în Transilvania, în jud Vâlcea si o Cerna a Hunedoarei

Acestea sunt numai câteva exemple de nume identice întâlnite în tara noastra. Daca însa din curiozitate, am urmari cu atentie harta patriei, am gasi multe alte orase, sate, munti, si ape care poarta acelasi nume.


Redactia