NUMARUL 1

REVISTA ELEVILOR DE LA LICEUL ELECTROTOMIS

 

Ecologia umana

Motto:
“Ecologia umana începe cu omul si se termina tot cu omul.” (Avber Davidhi)


„Ecologia este stiinta relatiilor dintre organismele vii si mediul acestora".
O ramura relativ noua a ecologiei este ecologia umana, ea se refera la interactiunea fizica, biologica, sociala, antropologica si naturala dintre oameni si mediul acestora.
Omul, ca specie dominanta a acestei planete, a creat o lume vibranta si extraordinar de complexa din punct de vedere tehnologic, economic si social. Vietile noastre sunt transformate într-un mod, care a fost greu de imaginat acum o suta de ani. Majoritatea oamenilor traiesc azi în orase ? colosi urbano-industriali aparent izolati de lumea naturala. în realitate, suntem în totalitate dependenti de aceata lume naturala pentru necesitatile de baza ale vietii noastre, cel mai frecvent exemplu fiind aerul, atât de necesar existentei noastre.


Serviciile esentiale ale ecosistemului sunt continuu influentate de actiunile omului.
Desi avem atâta nevoie de aer, transformam biosfera la toate scarile, de la cea locala la cea globala. Noi schimbam lumea, dar suntem dependenti de ea. Oare cât de mult se rasfrânge asupra noastra, cum ne afecteaza viata schimbarile, pe care le exercitam asupra mediului înconjurator?
Dar ecologia umana nu se opreste doar la interactiuni om-natura. Din mediul omului face parte si societatea în care traieste. Ce efect au modul de viata, dieta, consumul de alcool sau de droguri, televiziunea, religia, politica, economia sau confictele interumane asupra bunastarii noastre fizice si psihice?
Acestea sunt principalele întrebari la care încearca sa raspunda ecologia umana.”


Olaru Cristian
Cls. a X-a D