NUMARUL 1

REVISTA ELEVILOR DE LA LICEUL ELECTROTOMIS


   MANIERE ELEGANTE
În primirea, daruirea, refuzarea unui cadou


Arta de a darui si a primi
Ce poate fi mai frumos si mai deosebit decât sa daruiesti si sa primesti cadouri?
A oferi un cadou nu este un gest obligatoriu, ci decizia celui care o face. A sti sa oferi mici daruri cu discretie si tact este un semn de noblete sufleteasca.

Când si cui facem cadouri?
Nu este greu de observat ca o persoana, care intra într-o casa cu o floare în mâna, este privita cu mai multa simpatie, decât musafirul care se scuza de fiecare data ca la florarie este închis. Micile cadouri întretin prieteniile si produc oricui o mare bucurie. A oferi un cadou profesorului, la care copilul tau este amenintat de corigenta sau medicului pentru un certificat de concediu, nu este un semn de politete, ci dimpotriva. Între prieteni, în familie, între îndragostiti se pot face cadouri oricând.

Ce si cum daruim?
Nu vom face daruri costisitoare la tot pasul, chiar daca avem o situatie materiala de invidiat. Nu este o dovada de bun gust. Se poate orice obiect util.... Este nepotrivit sa-i dam unei prietene bani sa-si cumpere ceva. Un cadou trebuie gândit, cumparat, ambalat, oferit. Trebuie sa fie frumos, util si sa provoace o adevarata bucurie celui care îl primeste. Tocmai aceste eforturi dau valoare unui cadou si nu pretul lui.

Cum primim?
Cel care primeste un dar îl va deschide în fata musafirului si nu-i va strica bucuria protestând ca e prea scump, ca nu trebuia sau mai rau, ca are oroare de bibelouri. Daca un cadou nu ne place, ne vom ascunde nemultumirea, mimând totusi bucuria, neuitând ca, acela care a daruit, se bucura odata cu noi (daca ne bucuram si noi), nu trebuie jignit.

Cadoul ideal
În general ar trebui sa daruim obiecte care ne plac si pe care nu ne înduram sa le cumparam pentru noi. Cu putina perspicacitate, putem gasi bijuterii din argint (bratari, lantisoare, medalioane, brose) de bun gust si relativ ieftine: pentru apropiati vom lua acele cadouri, care ne-au fost sugerate involuntar. Un cadou valoreaza cât doua, daca este oferit la timp, adica exact în ziua, în care are loc evenimentul si daca este frumos ambalat.

Refuzul si restituirea
Un cadou, indiferent daca ne place, sau nu, este un cadou si nu se refuza. De regula, când primesti, în primul rând apreciezi gestul, faptul ca nu ai fost uitat, chiar de ziua ta sau cu o alta ocazie. Sunt situatii când un cadou poate fi refuzat. Asta doar în cazul, în care un cadou poate fi interpretat drept mijloc de presiune sau convingere, iar, daca îl primesti, înseamna ca accepti sa faci serviciul respectiv.
Cinstea si profesia nu-ti permit sa încalci aceasta regula.
Olaru Cristian
Cls. a X-a D