NUMARUL 1

REVISTA ELEVILOR DE LA LICEUL ELECTROTOMISPOLITETEA …POLITETEA ... POLITETEA !

Politetea îti da masura exacta a comportarii corecte fata de ceilalti oameni. Un om politicos aste un om stapân pe reactiile sale, sigur de el, miscându-se liber, dezinvolt. Nesiguranta îsi are de cele mai multe ori izvorul în necunoasterea regulilor elementare ale politetii. Trebuie, deci, sa ne silim a le deprinde.
Politetea implica un autocontrol permanent. Atentie însa la doza! Autocontrolul înseamna gasirea gestului, replicii, atitudinii necesare, corespunzând situatiei, în care va gasiti. Nemiscarea, mutismul, rigiditatea, dovedesc ca nu stii ce sa faci. Ele nu sunt atutocontrol, ci nestiinta. Pentru timizi, aveti un mijloc de lupta fara gres. Împotriva timiditatii: buna dispozitie, veselia, înfrânge întotdeauna timiditatea. Aratati-va binevoitori si bine dispusi cu timizii, de altfel, aceasta este, în cazul de fata, o datorie de politete.
Pentru toata lumea; Obisnuiti-va sa “primiti” o gluma, chiar daca ea nu va pare foarte reusita, Nu glumiti decât cu cine ”stie de gluma”. Daca ai gresit, este politicos sa-ti ceri scuze cu o oarecare discretie, fara sa alarmezi întreaga asistenta si sa încerci sa-ti repari greseala. Atent, fara graba, cu calm, lipsa de atentie, graba, panica înseamna în cele mai multe asemenea cazuri certitudinea unei noi greseli, a unei gafe mai mari (poate ireparabila).
Politetea înseamna în primul rând relatii corecte între oameni. Politetea implica neaparat corectitudine în toate formele ei. Politetea respinge grosolania.
Minciuna are picioarele foarte scurte, spusa cu cele mai binevoitoare intentii, ea este întotdeauna, prin consecintele ei grav nepoliticoasa, iar minciuna — promisiune, poate fi considerata mai grava decât impolitetea, pentru ca ofera, sub masca bunavointei, premise false si provoaca încurcaturi si neplaceri.
Politetea este o atitudine, o conceptie. Un om politicos nu poate fi indiferent la ceea ce se întampla în jur. Atunci când timiditatea duce la lipsa de atitudine, oricine are dreptul s-o confunde cu lasitatea, cu lipsa de curaj, cu frica.

Salutul

Este primul semn al politetii omenesti, e cea mai veche manifestare de politete, o datorie obligatorie în toate împrejurarile fata de orice persoana cunoscuta si adeseori si fata de persoane necunoscute.
Taranul român, cu bunacuviinta sa traditionala, adreseaza fiecarui om întâlnit pe ulita satului, fie ca-l cunoaste, fie ca nu-l cunoaste, ziua buna, cu semnificatie cunoscuta: el doreste semenilor lui sa aiba în fata ceasuri bune, împlinite.
Adumitracesei Gabriela
Cls. a IX-a B