NUMARUL 1

REVISTA ELEVILOR DE LA LICEUL ELECTROTOMIS

          Remember Damian Ureche

Sub obladuirea poetului Damian Ureche, al carui spirit e viu prin culoarele liceului, din dragoste pentru elevi si poezie, îsi desfasoara activitatea cenaclul ce-i poarta numele poetului, înfiintat în anul 1992 sub denumirea de „Chemari primavaratice”. Printr-o întâmplare benefica noua ne-a vizitat POETUL, care a tinut sa îndrume elevii în tainele, greu de patruns, ale poeziei. Cu multa modestie si simplitate, poetul se apleca si asculta creatiile celor care bateau la „portile” poeziei.
A fost o mare bucurie faptul ca-l aveam printre noi, ca-i puteam împartasi gândurile si intentiile noastre în domeniul creatiei, dar din pacate, asa cum stim, ce e frumos, bun si curat se sfârseste repede, tot astfel si poetul Damian Ureche ne-a parasit „furisându-se” parca din viata pornind spre o alta – viata cea eterna a poetilor. Opera lui va ramâne ca un far vesnic aprins, care ne va veghea si ne va îndruma pasii spre piscurile cunoasterii. Sigur ca si alti poeti s-au perindat de-a lungul anilor la cenaclul nostru, printre care: Gabriela Almajan, Mariana Sperlea, Mariana Strunga, Doru Macris, Nicolae Stanciu, Marius Munteanu, Vlad Cernea, Traian Pintilie si altii, care au constituit modele de urmat pentru elevii cenaclului nostru.
În decursul celor 15 ani, elevii în sufletul carora a vibrat poezia si-au adus contributia îmbogatind patrimoniul cenaclului cu creatiile lor. Tinând cont de volumul mare de poezii zamislite în cadrul cenaclului si din dorinta de a recupera macar o parte din aceste creatii, în anul 2006 am decis sa scoatem o placheta, ce cuprinde un numar de 16 autori – cenaclisti. Desigur, numarul lor era mult mai mare, dar facând o selectie riguroasa si totodata tinând cont ca nimic nu se realizeaza usor din punct de vedere financiar, am restrâns numarul lor doar la cei prezenti în amintita placheta, pe care cu dragoste si veneratie o închinam celui care a fost – mare poet si suflet generos si cald: DAMIAN URECHE.

Prof. Silvia Dulea
Presedinte al Cenaclului „Damian Ureche”

“Damian Ureche este poetul care traieste prin tot ce ne-a lasat în literatura, el, asa cum sustinea poetul Mircea Belu “face parte din constelatia poeziei românesti, fiind cel mai mare, mai talentat si mai nefericit poet din zona aceasta si a celor limitrofe”, sau cum afirma poetul Anghel Dumbraveanu “Damian Ureche face parte din acea rara familie de poeti, la care viata se confunda cu poezia; talent nativ, Damian Ureche n-a uitat ca poezia înseamna cântec, har si vocabula rara”, prin aceasta el este cel mai mare poet dintre noi”.

(Mariana Sperlea – Ultima toamna a poetului)