NUMARUL 1

REVISTA ELEVILOR DE LA LICEUL ELECTROTOMIS

   

 

 

Debut editorial:Vol. „Chemari primavaratice”

Volumul, ce astazi a pornit spre cititor, este rodul stradaniei elevilor din Liceul Electrotimis, care au sustinut o activitate febrila în cadrul cenaclului "Chemari primavaratice", înfiintat în 1992, cenaclu îndrumat de inimoasa profesoara de limba româna, Silvia Dulea, pe tot parcursul acestor ani.
În aceasta perioada vor ramâne memorabile vizitele poetului Damian Ureche, care era invitat des pentru a fi prezentat viitorilor poeti si, bineînteles, consultat de acestia, poetul împartasindu-le cu generozitate din experienta proprie. Pentru elevii care au avut ocazia sa vada "pe viu" un poet adevarat, a fost o mare revelatie si chiar un noroc, as putea zice. Desigur ca si alti poeti au fost invitati, printre care regretatul Marius Munteanu, Gabriela Almajan, Mariana Sperlea, Doru Macris si Nicolae Stanciu, precum si alte nume sonore ale orasului Timisoara, printre care prim-solista Viorica Pop-Ivan, actorii Geta lancu, Eugenia Cretoiu, Marius Gherasim, poeta si interpreta de muzica populara Livia Ilcau si altii, din creuzetul carora elevii au putut descoperi multe retete folositoare vietii.
În anul 1994, dupa trecerea în eternitate a poetului, la initiativa Marianei Sperlea si a d-nei Silvia Dulea, cenaclul a luat numele "Damian Ureche", nume cu care fiinteaza si azi. Citind cu atentie creatiile elevilor din acest volum observam candoarea elevilor-poeti pe stilul clasic, stil îmbratisat la începutul oricaror încercari poetice. Poeziile emana o puternica influenta a clasicilor nostri: O. Goga, G. Cosbuc, V. Alecsandri, ici pe colo chiar eminesciene, elevii, majoritatea fiindu-i discipoli marelui Eminescu, dedicându-i foarte multe poezii sau încercând sa dea creatiilor proprii valoarea celui care, ca un far le lumineaza pasii spre împlinire.
Urmarind cu atentie evolutia numelor din acest volum, putem spune ca acest "laborator" de pregatire a reusit sa scoata la iveala câtiva adevarati creatori, printre care Armand Sperlea si Sebastian Duica, primul îmbratisând proza, iar al doilea dedicându-se si ramânând credincios poeziei. Ei au reusit sa se remarce si sa se integreze în rândul scriitorilor tineri contemporani, creatia lor, prin volumele aparute, fiind bine cotate si apreciate.
Asadar, cenaclul "Damian Ureche" a devenit o pepiniera, în care Silvia Dulea investeste mult suflet si-i coordoneaza cu daruire pe toti cei care manifesta talent în tainele scrisului. Se observa în scrierea lor un proces de la simplu la complex, fiecare creatie depasind-o pe cea anterioara, dar influenta poetilor clasici si contemporani se face simtita în nenumaratele scrieri ale elevilor, ceea ce nu e o greseala, totusi ei trebuie sa-si îmbunatateasca stilul pentru a se debarasa de alte influente, adica sa-si construiasca propriul stil, inconfundabil.
Rezultatul muncii elevilor din cenaclul "Damian Ureche" au fost rasplatite cu prisosinta, acestia fiind de nenumarate ori premiati, prin participarea la revista liceului "Alfa", ulterior "Focus ET", de catre Inspectoratul Scolar Timis.
Oricum, poeziile cuprinse în acest volum constituie o luare aminte a celor care-i "prepara" pentru a desavârsi zestrea ce o poseda fiecare elev în parte si totodata a-i face sa îndrageasca si sa stapâneasca bine cuvântul scris. Este mare lucru a canaliza elevi spre ceva frumos si util, azi, când influentele de tot felul pun în pericol educatia lor.
Speram ca impactul cu publicul cititor sa fie unul de bun augur, ceea ce de altfel le dorim.”

1 nov. 2006
Mariana Sperlea