NUMARUL 2

REVISTA ELEVILOR DE LA LICEUL ELECTROTOMIS

         ALOE – o farmacie intr-o planta !

Cristofor Columb: „Sunt 4 plante indispensabile pentru viata omului: grâul, strugurii, maslinele si planta de aloe. Prima hraneste, a doua bucura inima omului, a treia aduce armonie, a patra te face sanatos”.


Planta de aloe a fost descoperita în urma cu mii de ani si a fost folosita de civilizatiile antice, de la persani si egipteni, greci si romani în Europa, pâna la popoarele de pe continentul african si subcontinentul indian. Planta era raspândita în Asia si zona Pacificului, regasindu-se în folclorul japonez, filipinez si hawaian.
Câteva date importante din îndelungata istorie medievala a plantei aloe:
• 333 î.d.H. În antichitate planta a fost considerata atât de importanta, încât Aristotel l-a sfatuit pe Alexandru cel Mare sa ocupe insula Socotra, renumita pentru plantatiile mari de aloe de acolo, aloe fiind folosita la tratarea ranilor soldatilor. Însusi Alexandru cel Mare a fost ranit de o sageata si vindecat de un preot care a folosit gel stors din frunzele plantei de aloe.
• 1000-1300 d.H. Planta uscata devenise un medicament de raspândire larga în Europa.
• 1300-1500: Planta prelucrata uscata intra în medicina engleza pe post de laxativ si ca un tratament al bolilor si ranilor exterioare. Planta uscata se importa din Africa, mai ales de pe insula Socotra. Printre multe minunatii mentionate de Marco Polo în urma calatoriilor sale în Orient, se afla si descrierea numeroaselor aplicatii terapeutice ale plantei de Aloe Vera.
• 1500-1600: Conchistadorii spanioli au descoperit ca la baza multor remedii medicale aztece se afla Aloe Vera, cunoscuta ca un agent curativ de mare efect. Cultivata apoi în vecinatatea bisericilor catolice a fost folosita de misionari si populatie ca un medicament universal, mai ales în regiunea insulelor Caraibe.
• 1600-1700: Fermierii spanioli si olandezi au întemeiat primele plantatii comerciale pe insulele Barbados si Curacao. O solutie obtinuta prin fierberea frunzelor de aloe se exporta, în principal, în Europa
• 1700-1900: Cal Von Linne în 1720 foloseste pentru prima data denumirea de Aloe Vera Linne pentru descrierea plantei. În 1820 Aloe Vera a fost amintita oficial ca laxativ si protector al pielii în lucrarea United States Pharmacopoeia (USP).
• 1900: Datorita efectelor terapeutice planta se cultiva pe scara larga în regiunile calde. Frunza proaspata sau deshidratata se vindea pentru tratarea ranilor si afectiunilor pielii, incluzând ulcerul, arsurile, dermatita si altele.
Muntean Cristina
Cls. a XI-a A