NUMARUL 2

REVISTA ELEVILOR DE LA LICEUL ELECTROTOMIS

         ENERGIA SOLARA            


Înmagazinata sub diverse forme – surse regenerative (aer, apa, vânt) energie chimica sau combustibili fosili (carbune, petrol, gaze naturale) – energia solara a fost unica sursa de energie care a alimentat civilizatia umana pâna în acest secol.
Soarele este de departe cea mai importanta sursa de energie pentru noi. Am putea spune, fara sa gresim prea mult, ca sub aspect energetic am fost sclavii soarelui. El încalzeste atmosfera, vaporizeaza apa din oceane, directioneaza norii rezultati prin curentii de aer. Aceasta este modalitatea directa de a folosi aceasta energie si face parte din procesele fiziologice ce au loc pe Terra de milioane de ani.
Cantitatea de energie consumata de omenire a crescut din epoca primitiva pâna în prezent 2,5 miliarde de ori. Având în vedere aceasta cerere, în crestere, de energie, soarele ar putea face „un pic” mai mult. Ar putea sa asigure întreaga cantitate de energie, de care are nevoie o societate industriala moderna.
Energia furnizata de Soare, care atinge suprafata Pamântului, este de zeci de ori mai puternica, decât ar putea omul sa foloseasca vreodata. Cu toate acestea cercetarea în acest domeniu nu a fost încununata de foarte multe succese.
În perioada anilor `70 dupa primele esecuri în transportul si prelucrarea petrolului, care au dus la grave accidente ecologice, atentia oamenilor de stiinta s-a îndreptat spre energia solara.
Actualmente umplerea golului în acest domeniu se face rapid, iar, daca preturile continua sa scada, energia solara ar putea sa intre în competitie cu centralele de mare putere.
Exista deja sisteme solare „termale” în care razele soarelui sunt folosite pentru a supraîncalzi un fluid, ce este apoi folosit pentru a propulsa o turbina generatoare de electricitate, care produce energie electrica la preturi aproape competitive. Sistemul „fotovoltaic” în care energia luminii solare este convertita direct în electricitate este cea mai eleganta forma de energie solara. Sistemele fotovoltaice pot alimenta cu energie orice, de la sate la locuinte din centre urbane. Panourile pot sa fie fixate cu buloane pe sol sau pe acoperis sau chiar modelate în curbe de o forma placuta. Dispozitivele se defecteaza rareori si chiar daca unul se stricaa, celelalte continua sa functioneze, fie în stralucirea soarelui, fie sub cerul acoperit cu nori.
În momentul de fata, electricitatea obtinuta de la soare prin sistem fotovoltaic costa de 2-5 ori mai mult decât cea obtinuta din carbune, petrol sau gaz natural.
În comparatie cu formele conventionale de energie traditionale (combustibili fosili) este uriasa fiind una din cauzele principale ale efectului de sera. Aceasta constituie unul din multele motive, pentru care energia solara este considerata energia viitorului, fiind o energie nepoluanta.


Olaru Cristian
Cls. a X-a D