NUMARUL 2

REVISTA ELEVILOR DE LA LICEUL ELECTROTOMIS

      
   Si s-a facut lumina...!

La 12 noiembrie 1884 a fost pusa în functiune uzina electrica din Timisoara, s-a aprins pentru prima data iluminatul public bazat pe aceasta sursa în orasul de pe Bega. Era pentru prima data în Europa. Dupa o functionare de proba de 15 zile pe baza expertizei tehnice asigurate de ing. Iosif Karcis din Viena si prof. Stocsek din Budapesta, instalatiile au fost declarate „absolut corespunzatoare” si au intrat în exploatare curenta. Instalatia se întindea pe cca. 60km de strazi, acoperea 10ha din suprafata orasului, iar lumina propriu-zisa era asigurata de 731 lampi cu incandescenta. Fiecare dintre cele patru circuite era alimentat dintr-un dinam-serie de curent continuu de 10A, 2000V, iar cele patru dinamuri alimentau si câte patru lampi cu arc. Distanta dintre doua corpuri de iluminat consecutiv era de cca 80m. Lampile utilizate erau montate în dulii de lemn sau portelan.
Iluminatul public dura pâna la ora 23:30 cu o intensitate de 16 lumânari, apoi pâna dimineata cu 8 lumânari normale engleze. Circuitul de iluminat fiind serie, stingerea, aprinderea si reglarea intensitatii se puteau face din centrala amplasata în Piata Romanilor, actualul sediu al Filialei de Retele Electrice Timisoara. Iluminatul public ramâne alimentat cu curent continuu pâna în anul 1904 când este trecut pe curent alternativ. Dupa 1900 au aparut pe plan mondial, deci si în reteaua iluminatului public din Timisoara becurile cu filament metalic.
În „Statistica pentru uzinele electrice din 1903/1904” se arata ca „în al patrulea an din acest veac, la o populatie de 60000 locuitori, Timisoara avea 1104 lampi la iluminatul public si un consum de 240000 kwh.

Redactia