NUMARUL 2

REVISTA ELEVILOR DE LA LICEUL ELECTROTOMIS

        

 

  

      Opera


Înca din secolul al XVIII-lea, la Timisoara, genul liric gaseste admiratori pasionati, în secolul al XIX-lea adeptii sai umplând salile de spectacol pâna la refuz. Sunt prezentate, la sfârsitul secolului lucrari din creatia universala, în total 15 opere, ceea ce reprezinta o performanta. Dupa primul razboi mondial se încearca o reînviere a teatrului muzical prin stabilirea la Timisoara a trupei Leonard-Maximilian. Dar Timisoara nu a avut sansa Clujului sau a Bucurestiului, unde s-au pus bazele Operelor Române, din cauza unui incendiu mistuitor.
În perioada 1940-1945, în urma Dictatului de la Viena, se refugiaza la Timisoara Opera din Cluj. Ospitalitatea si caldura cu care au fost primiti clujenii au determinat ca unii dintre acestia sa nu se mai întoarca si sa contribuie, alaturi de localnici, la crearea propriului teatru muzical. Astfel pe 30 martie 1946 apare Decretul - Lege nr 254 de înfiintare a Operei de Stat din Timisoara. Opera si-a desfasurat si îsi desfasoara activitatea în cladirea monument istoric din centrul orasului, care are o sala de spectacole cu 700 locuri, unica în România prin frumusetea si acustica ei.
A urmat o perioada de pregatire pentru deschiderea primei stagiunui, concursuri, procurarea de instrumente muzicale, repetitii. În 10 ani (1947-1957) au fost montate la Opera Româna din Timisoara 41 de spectacole de opera, opereta si balet. Fiecare stagiune a adus titluri noi, jucate de un colectiv artistic bine închegat: solisti vocali, balerini, coristi si instrumentisti de valoare, condusi de maestrii de talie internationala. Pe afisul Operei din Timisoara au fost înscrise, de la o stagiune la alta, nume de artisti prestigiosi din tara si de peste hotare. Primul turneu peste hotare al Operei timisorene a avut loc în anul 1956 în Bulgaria. El a fost urmat, de-a lungul anilor, de alte iesiri peste granita, care s-au bucurat de mare succes.
Dupa 1990 viata Operei timisorene a cunoscut un reviriment. Turneele întreprinse în tara au permis verificarea potentialului artistic al colectivului timisorean în fata altui public decât cel de acasa. Au urmat dupa anul 1990 turnee în Iugoslavia, Italia, Elvetia, Germania, Ungaria, Austria, Spania, Olanda, Belgia, spectacolele prezentate bucurându-se de aprecierea publicului si a criticii de specialitate. Orchestra Operei Române din Timisoara este în momentul de fata una dintre cele mai omogene din tara, bucurându-se de maestrii de înalt prestigiu artistic.


Bublyac Denis
Cls. a IX-a B