NUMARUL 2

REVISTA ELEVILOR DE LA LICEUL ELECTROTOMIS

         Sageata lui Cupidon

O privire, un surâs, o întâlnire si viata se schimba pe neasteptate. Este chiar „lovitura de trasnet” (coup de foudre) misterul cel mai investigat de cei ce studiaza emotiile unui ins. Specialistii sunt de parere, ca o anumita chimie a emotiilor ar putea explica unele reactii, dar nu si cauza acestei pasiuni atât de explozive. Ipoteza cea mai plauzibila este ca „lovitura de trasnet” se declanseaza atunci când o persoana întâlneste pe cineva, care-i corespunde idealului inconstient de ceea ce ar trebui sa fie un partener.
Specialistii sunt de parere ca fiecare dintre noi are o anumita structura imaginara, care se hraneste din experiente mai vechi. Dar de ce acest fenomen se declanseaza dintr-o data si de ce nu se întâmpla la toata lumea?
Unii cercetatori sunt de parere ca si în dragoste exista momente revolutionare, în care viata pe neasteptate, poate lua cu totul alta întorsatura. Spre exemplu, dupa sfârsitul unei relatii, când persoana respectiva se afla într-o situatie mai delicata, lipsita de aparare si e vulnerabila, nostalgia dupa emotiile traite mai demult este mult mai mare. Sau în timpul unei vacante, departe de toate obligatiile cotidiene, când persoana este adesea foarte deschisa imprevizibilului, atunci se întâmpla sa fii socata de timbrul unei voci, de o privire, de „atingerea” unui parfum. Pe scurt, de senzatia recunoasterii unui barbat (sau a unei femei) prezenta în propriile vise. Specialistii considera aceasta „lovitura de trasnet” ca pe o senzatie, ce aminteste de un gest sau de o persoana, de care se leaga clipe fericite, o amintire de o intensitate absoluta sau de o persoana, care a lasat o urma de nesters în subconstientul nostru.


Sava Loredana
Cls. a X-a D