NUMARUL 2

REVISTA ELEVILOR DE LA LICEUL ELECTROTOMIS

         8 Martie – Ziua femeii !!!

Fiecare pastreaza în suflet, ca pe-o icoana vie, chipul mamei, acea fiinta care faptuieste actul mirific al genezei. Mama – magicul cuvânt, care face sa-ti tresalte inima de iubire si duiosie, de recunostinta si dor, e primul cuvânt pe care-l rostesc, ca pe un omagiu, buzele celui adus pe lume de mama. De aceea, fiecare doreste sa aduca recunostinta celei care i-a dat viata si sa înteleaga sentimentul de dragoste de mama, acest leagan moral, în care ne dezvoltam ca oameni.
Pe firmamentul istoriei s-au fixat de-a lungul timpului chipuri luminoase de femei, care si-au dedicat viata unui nobil ideal. Pentru aceasta ele si-au câstigat dreptul la recunostinta si omagiu.
• Elisa Leonida Zamfirescu (1887-1973), prima femeie inginer din lume, inventatoare a unor metode originale de analiza chimica si procedee de preparare a minereurilor. (în timpul primului razboi mondial, cu riscul vietii, merge pe front unde desfasoara o intensa activitate în cadrul organizatiei „Crucea Rosie”.
• Ecaterina Teodoroiu (1894-1917), eroina a poporului român din primul razboi mondial. S-a remarcat în luptele de lânga Târgu Jiu si de lânga Filiasi, unde a fost ranita la ambele picioare. Avansata la gradul de sublocotenent, a primit comanda unui pluton, în fruntea caruia a cazut eroic la 23 aug. 1917, în timpul bataliei de la Marasesti.
• Ana Aslan (1897-1988), medic, profesor, academician, om de stiinta, inventatoare a unor medicamente esentiale pentru tratamentul îmbatrânirii: Gerovital H3, Aslavital.
• Ecaterina Cioranescu-Nenitescu (1909-2000), chimist, profesor, om de stiinta, inventator. Activitatea sa inventiva a condus si la elaborarea unor procedee de sinteza a unor medicamente pentru industria chimica organica: sulfamide, medicamente antituberculoase, insecticide. A avut ideea de a grefa o grupa cu actiune citostatica pe molecula hormonilor sexuali si a inventat procedeul de sinteza de substante cu actiune antitumorala.


Bublyac Denis
Cls. a IX-a B